Volkstuinvereniging Nuenen
© 2025 Volkstuinvereniging Nuenen
Tuintafel
Uit de tuin eten: courgette – kaas – kruidentaart
Ingrediënten:
roomboterbladerdeeg uit de koeling, 175 g Ricotta, een bosje kruiden naar keuze (munt,
tijm en platte peterselie), 1 teentje knoflook, 30 gram Pecorino
30 gram Parmezaan, 1 groene en 1 gele courgette, 2 - 3 eetlepels olijfolie, zout en peper
naar smaak en 80 gram serranoham.
Stap 1: Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden (boven-en onderwarmte). Beleg een bakplaat met
bakpapier. Rol daar het bladerdeeg op uit en rol het met een deegroller aan alle kanten
iets dunner/platter. Maak met een mes ongeveer 1 cm vanaf de rand een zachte inkeping
en vouw dat randje om (of snij het eraf en leg het er langs de rand weer op). Doe dat
langs alle randen. Het idee erachter is dat het er voor zorgt dat het kaasmengsel netjes in
het midden van de taart blijft doordat je een soort opstaand randje creëert.
Stap 2: Beleggen
Meng in een kom de ricotta met de kruiden, knoflook en de pecorino en parmezaan. Maak
op smaak met zout en peper en meng alles goed door elkaar. Verdeel het kaasmengsel
over het bladerdeeg, waarbij je de randen vrijlaat. Snijd de courgette in dunne schijfjes
(ik gebruikte een mandoline) en leg ze dakpansgewijs op de kaasvulling. Druppel er wat
olijfolie over.
Stap 3: Bakken en serveren
Zet de plaat 20 tot 25 minuten in de oven tot de randen van het bladerdeeg gaar en
goudbruin zijn. Haal de plaat uit de oven en scheur de serranoham in stukjes en beleg de
taart hiermee. Verdeel er eventueel nog wat fijn gehakte kruiden over en druppel er nog
wat olijfolie op. Serveer de taart warm of lauw.
(Bron: Diana’s Mooie Moestuin 2020)
Terug naar tuintafel