Home Over ons Wie is wie? Lid worden? Reglement Tuintips Tuintafel Fotos
Volkstuinvereniging Nuenen
© 2025 Volkstuinvereniging Nuenen

Tuintafel

Wecken, wie kent het nog? In het prekoelkast-, vriezer-, blik-, en supermarkttijdperk was wecken een populaire methode om fruit en groente te bewaren. Het normaal, natuurlijk bederven van fruit, groenten of vlees wordt veroorzaakt door  micro-organismes. Bij het inmaken, worden al die micro-organismes, aanwezig in de gesloten weckpot, door verhitting gedood. Vanwege het risico op botulisme wordt het wecken van groente en vlees afgeraden. Deze bacterie kan niet groeien in een zuur milieu, bij het inmaken van fruit bestaat dit risico daarom niet. Zorg eerst voor goede weckpotten, in Franse supermarkten worden prima weckpotten aangeboden, in Nederland moet je er naar zoeken. Heb je rabarber, appels, stoofperen en/of tomaten uit je tuin? Mooi, die zijn uitstekend in weckpotten te bewaren. Zorg voor brandschone potten, maak appelmoes, rabarber, tomatenpulp of stoofperen klaar, wees voorzichtig met smaakmakers als steranijs en kaneel, die overheersen snel, suiker mag er al bij, met citroensap maak je het nog iets zuurder. Vul de potten tot de rand met de hete massa en sluit direct met de rubber ring en de klemmen. Plaats de potten in een grote pan, lapje op de bodem. Vul de pan met heet water en zorg ervoor dat de potten onder water staan. Verhit 30 minuten tegen de kook aan. Daarna het vuur uit en laat het geheel rustig afkoelen. Neem dan de potten uit de pan, verwijder de klemmen en controleer of de pot vacuüm is. Bewaar op een donkere plek, het is lang houdbaar. Terug naar tuintafel
Menu
Volkstuinvereniging Nuenen
© 2024 Volkstuinvereniging Nuenen

Tuintafel

Wecken, wie kent het nog? In het prekoelkast-, vriezer-, blik-, en supermarkttijdperk was wecken een populaire methode om fruit en groente te bewaren. Het normaal, natuurlijk bederven van fruit, groenten of vlees wordt veroorzaakt door  micro- organismes. Bij het inmaken, worden al die micro-organismes, aanwezig in de gesloten weckpot, door verhitting gedood. Vanwege het risico op botulisme wordt het wecken van groente en vlees afgeraden. Deze bacterie kan niet groeien in een zuur milieu, bij het inmaken van fruit bestaat dit risico daarom niet. Zorg eerst voor goede weckpotten, in Franse supermarkten worden prima weckpotten aangeboden, in Nederland moet je er naar zoeken. Heb je rabarber, appels, stoofperen en/of tomaten uit je tuin? Mooi, die zijn uitstekend in weckpotten te bewaren. Zorg voor brandschone potten, maak appelmoes, rabarber, tomatenpulp of stoofperen klaar, wees voorzichtig met smaakmakers als steranijs en kaneel, die overheersen snel, suiker mag er al bij, met citroensap maak je het nog iets zuurder. Vul de potten tot de rand met de hete massa en sluit direct met de rubber ring en de klemmen. Plaats de potten in een grote pan, lapje op de bodem. Vul de pan met heet water en zorg ervoor dat de potten onder water staan. Verhit 30 minuten tegen de kook aan. Daarna het vuur uit en laat het geheel rustig afkoelen. Neem dan de potten uit de pan, verwijder de klemmen en controleer of de pot vacuüm is. Bewaar op een donkere plek, het is lang houdbaar. Terug naar tuintafel