Volkstuinvereniging Nuenen
© 2024 Volkstuinvereniging Nuenen
Tuintafel
Wecken, wie kent het nog?
In het prekoelkast-, vriezer-, blik-,
en supermarkttijdperk was wecken
een populaire methode om fruit en
groente te bewaren. Het normaal,
natuurlijk bederven van fruit,
groenten of vlees wordt
veroorzaakt door micro-
organismes. Bij het inmaken,
worden al die micro-organismes,
aanwezig in de gesloten weckpot,
door verhitting gedood. Vanwege
het risico op botulisme wordt het
wecken van groente en vlees
afgeraden. Deze bacterie kan niet
groeien in een zuur milieu, bij het
inmaken van fruit bestaat dit risico
daarom niet. Zorg eerst voor goede
weckpotten, in Franse
supermarkten worden prima
weckpotten aangeboden, in
Nederland moet je er naar zoeken.
Heb je rabarber, appels, stoofperen
en/of tomaten uit je tuin? Mooi,
die zijn uitstekend in weckpotten
te bewaren.
Zorg voor brandschone potten,
maak appelmoes, rabarber,
tomatenpulp of stoofperen klaar,
wees voorzichtig met smaakmakers
als steranijs en kaneel, die
overheersen snel, suiker mag er al
bij, met citroensap maak je het
nog iets zuurder. Vul de potten tot
de rand met de hete massa en sluit
direct met de rubber ring en de
klemmen. Plaats de potten in een
grote pan, lapje op de bodem. Vul
de pan met heet water en zorg
ervoor dat de potten onder water
staan. Verhit 30 minuten tegen de
kook aan. Daarna het vuur uit en
laat het geheel rustig afkoelen.
Neem dan de potten uit de pan,
verwijder de klemmen en
controleer of de pot vacuüm is.
Bewaar op een donkere plek, het is
lang houdbaar.
Terug naar tuintafel