Volkstuinvereniging Nuenen
© 2025 Volkstuinvereniging Nuenen
Tuintafel
Uit de tuin eten: zuurkool
Een leuke klus, zelf zuurkool maken. Veel is er niet voor nodig. Een witte kool, een
stukje van een rode kool, een beetje zout, en een grote glazen pot met deksel of een paar
weckpotten.
De witte kool (ik kocht hem op de markt, mogelijk heb jij er nog een uit je tuin) ga je zo dun
mogelijk snijden, dat kan met een keukenmachine, een koolschaaf, een mandoline of
gewoon met een groot scherp mes. Ook het stuk rode kool fijnsnijden. De rode kool geeft
een mooie roze kleur aan deze zuurkool. Doe de kool dan in een grote kom. Voeg 2% van
het gewicht van de kool aan zout toe, dat is dus 20 gram zout per kilo kool. Dat is veel maar
dit moet echt.
Nu begint het zware werk, kneed de kool minstens 10 minuten. De koolslierten worden slap
en er komt vocht vrij. Neem een grote brandschone glazen pot en vul deze zo vol mogelijk
met de kool. Stevig aandrukken, het vocht moet naar boven komen. Sluit de pot met een
doekje en een elastiekje.
Zet de pot op een koele donkere plek, maar nog niet in de koelkast. Na een week sluit je de
pot losjes af met een deksel, bij weckpotten zonder de klemmen en de rubberen ring, door
het fermentatieproces komt er gas vrij en dat moet eruit kunnen. De pot moet nu in de
koelkast. Na ongeveer 3 weken is het heerlijke zuurkool geworden, vanzelf.
Een recept voor deze zuurkool
Smoor de kool (ongeveer 200 gram per persoon) in een klontje boter of scheutje olie op laag
vuur, ongeveer 10 minuten, proef of het zacht genoeg is. Maak aardappelpuree van
aardappels en zoete aardappels (ongeveer 300 gram per persoon). Snij een rode appel met
schil in kleine blokjes, meng dit met een handvol gehakte walnoten en een bosje verse tijm.
Meng de aardappelpuree met de zuurkool en ¾ van het appel, tijm notenmengsel. Doe het
in een ovenschaal, de rest van het appel, tijm, notenmengsel gaat er bovenop.
Laat het in de oven nog even goed warm worden. Simpel heerlijk eten.
Terug naar tuintafel